0252 23 18 05

Nieuwe wet WBTR: impact op jouw organisatie?

Plaatsingsdatum: 03-06-2021

Verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe WBTR. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn. Het kan wel wat werk zijn om dit goed te doen. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden, maar de wet gaat vooral over het reilen en zeilen binnen stichtingen en verenigingen. Met het WBTR-stappenplan kun je snel uitzoeken waar aanpassingen voor jouw club nodig zijn. 

De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe. De statuten hoeven niet voor 1 juli te worden aangepast, daarvoor is nog 5 jaar de tijd. Achtergronden van de nieuwe wet zijn te vinden op www.wbtr.nl. 

Het WBTR-stappenplan
Door deskundigen is een stappenplan ontwikkeld dat veel uitzoekwerk en juridische kosten kan besparen. Dit stappenplan geeft informatie over de nieuwe verplichtingen en biedt de mogelijkheid vast te leggen hoe hieraan te voldoen.  De kosten zijn per jaar €120 in plaats van €240 (doorlopend abonnement, maar elk moment op te zeggen). Verenigingen en stichtingen in Teylingen kunnen via Welzijn Teylingen een kortingscode aanvragen. Stuur daarvoor een mail naar Maria Zwart (o.v.v. kortingscode).

Wil je alvast een indicatie van de impact van de WTBR op jouw organisatie, kijk dan op de checklist van het NOV (landelijk platform voor vrijwilligerswerk): de WBTR checklist.