Cursus - Expeditie Vrijwilligers van de toekomst
Omschrijving:

Een tekort aan vrijwilligers is een veelgehoord probleem. Ze zijn hard nodig, al die vrijwilligers, voor de clubs en voor de samenleving. Mensen die een kop koffie met iemand willen drinken, een taak binnen een bestuur willen oppakken, aan de slag gaan in het (groen )onderhoud. Of graag dingen willen organiseren. Alleen, hoe kom je aan die mensen?

In april 2024 starten we een nieuwe Expeditie voor vrijwilligersorganisaties: een gezamenlijke reis op zoek naar nieuwe inzichten en aanpak voor de werving van nieuwe vrijwilligers.

Wie gaat er mee op reis?

Als je met jouw organisatie deelneemt, kun je verwachten dat je onverwachte ideeën en vergezichten tegen zult komen, dat je elkaar nodig hebt om de reis tot een succes te maken, en nog veel meer. Je maakt kennis met de theorie over de klantreis van de vrijwilliger, over gedrag, fricties en kansrijke taal. We gaan met elkaar aan de slag over de cultuur van jouw organisatie, en hoe die beïnvloedt of nieuwe mensen het bij jouw organisatie aan durven. En ook met uitproberen, nieuwe doelgroepen, nieuwe taakverdeling en nieuwe wervingsaanpak. Als deelnemer leg je je eigen focus en bepaal je je eigen doel, en je helpt de andere deelnemers in jullie gezamenlijke reis.

Investering

De Expeditie vraagt dat je deelneemt aan de 4 - 5 sessies. En jouw organisatie krijgt huiswerk mee dat belangrijk is om jullie reis tot een succes te maken.
Per organisatie starten we bij voorkeur met 2 deelnemers, bijvoorbeeld de vrijwilligerscoördinator en/of iemand uit het bestuur en/of een invloedrijk vrijwilliger van de werkvloer.
Voordat je begint hebben we een intakegesprek om samen met jou jouw reisbestemming/-doel helder te krijgen. Dus weet waar je aan begint: zorg voor goede reisuitrusting en voldoende tijd.

Programma
  • Startdag: 9 april, 10 – 12.30 uur
  • Sprintwissel 1: 23 april, 10 – 11 (evt. online)
  • Sprintwissel 2: 14 mei, 10 -11 (evt. online)
  • Sprintwissel 3: 28 mei, 10 – 11 (evt. online)
  • Vrijwilligersproeverij: 1 juni
  • Slotdag: 11 juni, 10 – 12.30 uur
Doelgroep en kosten
Maria Zwart
Bestuur / Organisatie
besturen en vrijwilligerscoördinatoren van organisaties met vrijwilligers
10
geen kosten
Gegevens
09-04-2024
De Expeditie bestaat uit een aantal bijeenkomsten. De Startdag is op dinsdag 9 april, daarna volgen 2 - 3 (online)bijeenkomsten en de training wordt afgerond met een slotbijeenkomst. Steeds op dinsdagochtend.
Startdag: 10 - 12.30 uur tussentijdse bijeenkomsten: 10 - 11 uur Slotdag: 10 - 12.30 uur Optioneel: deelname aan de Vrijwilligersproeverij op 1 juni.
Nog te bepalen (in één van de dorpen in Teylingen)
Beheer